Amb motiu de la celebració aquest any del bicentenari del naixement del P. Josep Xifré ens ajuntem el dia 18 d’agost a la comunitat formativa de Rhoel Gallardo els equips formatius i els estudiants d’aquesta comunitat juntament amb els de Els Pelegrins i els del Tambo.

Prèviament s’havien distribuït alguns temes per grups per aprofundir en la vida i persona del P. Xifré i el seu paper transcendental en el desenvolupament de la Congregació. Per a això va servir de gran ajuda la publicació en tres toms de la Vida del P. Xifré de Jaume Sidera, així com els materials que s’ofereixen a la pàgina del Centre d’Espiritualitat Claretiana de Vic. Els temes que van ser proposats per a ser investigats eren els següents:

1) Xifré i el Carlisme: context històric de la seva vida

2) Xifré i les Missions del Golf de Guinea

3) Viatges de Xifré a Amèrica i la seva relació amb el territori de la nostra província

4) La persona de Xifré: Director i promotor de la Congregació (sentit d’autoritat, caràcter i problemes en la relació amb els superiors …)

5) Documents i escrits del P. Xifré

Cal destacar la creativitat amb què es va realitzar la presentació d’aquests temes. No va faltar la projecció d’una pel·lícula (De professió missioner) o les presentacions amb PowerPoint o Presi, però també a tots va sorprendre la presentació de la vida de Xifré en format de programa radiofònic, o la presentació dels seus viatges al Golf de Guinea per mitjà d’unes targetes que anaven retirant cada un dels que participàvem en la trobada.

Va ser una bonica tarda per compartir (amb berenar i sopar amb “choripán” inclòs) que va incloure també una celebració litúrgica a la que vam fer memòria tant del P. Xifré com dels nostres germans màrtirs de Barbastre i dels que aviat seran beatificats a Barcelona.