El dia 3 de novembre de 1899, després d’una llarga agonia, va morir el P. Josep Xifré, cmf, Tercer Superior General de la nostra Congregació. Va lliurar la seva vida a la gran Universitat de Cervera (Lleida). Amb aquest motiu, el proper dissabte 4 de novembre, els membres de la Província Claretiana de Catalunya es reunirà a Vic, on descansen les restes del P. Xifré, al costat del sepulcre de Sant Antoni Maria Claret, per clausurar el “Any Xifré” . Com tots sabeu aquest any especial va començar el 17 de febrer, amb motiu del Bicentenari del Naixement del P. Xifré. Donem gràcies a Déu per aquest temps de gràcia que com a família missionera hem tingut per aprofundir en el llegat espiritual del que és considerat el “Segon Fundador” de la Congregació. El dia de la seva mort pot ser una bona oportunitat per rellegir la seva “Últim comiat” (original i en una edició posterior).     

 

Estimadíssima Congregació meva:

T’he estimat tant com he pogut fins a la fi, i no t’oblidaré en l’eternitat. He viscut exclusivament per a Tu, sense estalviar sacrificis ni perills. No obstant això, com a home miserable i molt defectuós, més d’una vegada hauré desedificat i ofès diversos individus. És la cosa que més greu em sap, el que deploro. A tots demano perdó i espero obtenir-lo, com jo a tots perdono, estimant a tots en Déu, com jo mateix m’estimo. Pregueu per qui us estimava, apliqueu-li alguna indulgència plenària, i us ho agrairà qui es deia Josep Xifré.