Amb motiu del 150è aniversari del pelegrinatge de sant Antoni Maria Claret al Reial Monestir de Santa Maria de Guadalupe us oferim aquesta conferencia del P. Carlos Sánchez Miranda, cmf (Director del CESC).

Una salutació cordial a tots. En primer lloc, expresso la meva gratitud a la Reial Associació de Cavallers de Santa Maria de Guadalupe per la invitació als Missioners Claretians per a participar en aquestes LXXXVIII Jornades de Hispanitat amb motiu del 150 aniversari del pelegrinatge de Sant Antoni Maria Claret a aquest Reial Monestir .

En segon lloc, vull manifestar l’alegria que sento de poder venir a aquest Santuari com un pelegrí hispanoamericà. La raó és la següent: vaig néixer en una petita ciutat del nord del Perú propera a una altra més acollidora anomenada precisament Guadalupe. Aquesta última, fundada el 1550 pel capità Francisco Pérez de Lezcano, deu el seu nom a la Mare de Déu de Guadalupe d’Extremadura.(1) La meva mare, nascuda allà, em va transmetre una ferma devoció a aquesta advocació, de manera que, cada any, participàvem a la multitudinària romeria que se celebra el 8 de desembre. Amb alegria vinc, doncs, a donar gràcies a la Mare de Déu de Guadalupe, Reina de la Hispanitat, per haver il·luminat les primeres hores de l’evangelització de la meva terra i les primeres hores de la meva vida cristiana.

A continuació, em centraré en el tema que m’ha estat demanat. Aquesta intervenció tindrà tres punts per tal de comprendre el millor possible l’esdeveniment i el context d’això que avui commemorem. Al primer, voldria presentar breument el recorregut biogràfic de sant Antoni Maria Claret. Al el segon, intentaré focalitzar el moment vital del Missioner quan va peregrinar a aquest Santuari. I al tercer, aprofundiré les empremtes que va deixar aquest fet històric tant a la vida de l’Arquebisbe com a la història del Santuari i Monestir.

  1. Sant Antoni Maria Claret, nascut per a evangelitzar

El més genuí de la personalitat de sant Antoni Claret i Clarà es concentra en el títol de missioner apostòlic, (2) que, al 1841, va rebre de la Cúria Romana. Des d’aquell moment, aquest títol es va convertir en el seu senyal d’identitat i en el seu projecte de vida. Des d’aquesta clau seguirem el fil conductor del breu recorregut biogràfic d’aquest  personatge crucial a la història de l’Església espanyola del segle XIX i el significat de la seva visita a aquest Santuari.

Antoni Claret va néixer a Sallent (Barcelona) el 23 de desembre de 1807, al si d’una família profundament cristiana. Va ser el cinquè d’onze germans. Als 12 anys, al 1820, va sentir la crida del Senyor al sacerdoci i va començar a estudiar llatí. Les lleis anticlericals de l’anomenat Trienni Liberal van interrompre la seva preparació per a ingressar al seminari i el seu pare el va col·locar a treballar al teler familiar. En reconèixer la seva habilitat en aquest camp, als disset anys, es va anar a Barcelona, ​​on es va dedicar a l’estudi i al treball. Al quart any de la seva estada a Barcelona, ​​va patir alguns desenganys i va estar a punt de morir ofegat un dia que va anar a la platja. El record del text de l’Evangeli «¿Què en trauria l’home de guanyar tot el món si perdia la vida?» (Mt 16, 26) el va portar a replantejar-se el sentit de l’existència. Als 21 anys es va dirigir a la ciutat de Vic, al seminari diocesà on va estudiar. Va ser ordenat sacerdot el 13 de juny de 1835. Va ser destinat al seu poble natal, on va romandre durant quatre anys. En aquest període, la Paraula de Déu novament ho desinstal·lar de les seguretats que tenia, per això, va anar a Roma, on intentava oferir-se per a una missió en terres d’Orient; però de fet, a causa d’una sèrie de circumstàncies, va acabar ingressant al noviciat de la Companyia de Jesús, on va romandre cinc mesos.

Al març de 1840, de retorn a Catalunya, el vicari capitular de la diòcesi de Vic, Llucià Casadevall, el va enviar a Viladrau, petita població rural. Allà, després de diversos mesos d’atenció pastoral i aconseguir fama de curandero, al 15 d’agost de 1840, va realitzar la seva primera missió popular. Des d’aquell moment fins a febrer de 1848, es va dedicar a missionar en gairebé totes les diòcesis catalanes. Després, va fer el mateix a les Illes Canàries, on va romandre tretze mesos. Des de 1835, quan els religiosos havien estat expulsats dels seus convents a tota la Península, gairebé ningú predicava missions populars i semblava impossible fer-ho enmig d’aquella situació política tan convulsa. El P. Claret, gràcies a la seva audàcia i valentia, va arribar a predicar més de cent sermons. Malgrat el seu esforç per no ficar-se en política, va patir persecucions i calúmnies. Va publicar nombrosos llibres, opuscles i fulls volants, fins que, el 1848, amb Josep Caixal, va fundar l’anomenada Llibreria Religiosa. Es va preocupar de la promoció dels seglars com a protagonistes de l’evangelització, especialment, de les dones, en una època en què els eclesiàstics desconfiaven d’elles. També es va ocupar de motivar i formar els sacerdots perquè visquessin el seu ministeri amb més zel apostòlic. El 16 de juliol de 1849, va fundar, a Vic, la Congregació dels Missioners Fills del  Cor Immaculat de Maria. Però, al cap de pocs dies,  l’11 d’agost, va rebre la comunicació del seu nomenament com a arquebisbe de Santiago de Cuba.

Va ser consagrat bisbe a l’octubre de 1850 a Vic i al desembre va creuar el mar per prendre possessió de la seva seu. La situació de l’arxidiòcesi era deplorable; portava 14 anys sense pastor i estava marcada per les petjades de l’explotació i l’esclavitud, la immoralitat pública, la inseguretat familiar, la desafecció a l’Església i sobretot la progressiva descristianització. Només acabat d’arribar, el nou arquebisbe va emprendre, amb un grup de col·laboradors, una sèrie de campanyes missioneres. En sis anys va recórrer tres vegades la major part de la seva immensa arxidiòcesi, tot i les dificultats de transport. Es va preocupar de la renovació espiritual i pastoral del clergat i de la implantació de comunitats religioses. Amb Antònia París va fundar les Religioses de Maria Immaculada-Missioneres Claretianes per a atendre l’educació de les nenes. Va crear una Granja-escola per als nens pobres, va establir caixes d’estalvis, es va esforçar per canviar la mentalitat respecte a l’esclavitud, va fundar Biblioteques Populars, fins i tot va escriure dos llibres sobre agricultura, etc. Tantes activitats amb repercussió social li van suposar enfrontaments, calúmnies, persecucions i atemptats.

Al 1857, la Reina Isabel II el va cridar Madrid i el va nomenar el seu Confessor. Va romandre en aquest càrrec dotze anys.  D’aquest període en parlarem més endavant. Arran de la revolució de setembre de 1868, va partir amb la Reina a l’exili. A París es va prodigar en múltiples activitats apostòliques, especialment a favor dels immigrants espanyols i hispanoamericans. A l’abril de 1869 es va traslladar a Roma, on va participar en el concili Vaticà I. En concloure les sessions, amb la salut ja molt malmesa, es va traslladar a la comunitat que els seus missioners bandejats d’Espanya havien establert a Prada  (França). Fins allà van arribar els seus perseguidors buscant capturar-ho, raó per la qual es va veure obligat a refugiar-se al monestir cistercenc de Fontfreda, prop de Narbona; allà va morir al 24 d’octubre de 1870. Les seves restes mortals van ser traslladades a Vic al 1897, on es troben actualment. Va ser beatificat per Pius XI al 1934 i canonitzat per Pius XII al 1950.

  1. El moment vital del P. Claret com a Pelegrí al santuari de Guadalupe

Quan el P. Claret va arribar a aquest Santuari, el 20 de maig de 1867, ja feia deu anys que era a Madrid i es trobava a setze mesos de marxar a l’exili. Aquests onze anys a la capital van ser els més desafiadors de la seva vida. En primer lloc, perquè el seu ministeri al servei d’una reina era l’últim a què podia aspirar un missioner apostòlic com ell.(3) En segon lloc, perquè va haver de moure’s en un ambient polític molt embullat. Si bé, al 1857, quan va arribar a la Cort, ja havien passat les turbulències de l’anomenat Bienni Progressista i, suposadament, les aigües polítiques s’havien amansit; però, en realitat, la lluita entre les diverses tendències polítiques no va abaixar la guàrdia en la lluita per arribar al poder. Enmig d’aquestes discussions, el P. Claret va tractar de mantenir-se al marge de la política partidista; però, malgrat aquesta actitud, uns i altres el van acusar d’influir en la jove Sobirana. El mateix P. Claret va escriure al 1864: «Aquest any he estat molt calumniat i perseguit per tota mena de persones, pels periòdics, per opuscles, llibres estrafets,  per fotografies i per moltes altres coses i fins i tot pels mateixos dimonis» ( aut, 798).

No obstant això, el P. Claret no es va aturar en el victimisme i en la queixa, sinó que va convertir aquests anys en una etapa d’intensa activitat missionera i en una oportunitat per a créixer espiritualment. Va exercir un incansable treball de predicació a la ciutat. Va aprofitar els viatges amb els Reis per predicar per tot Espanya. Al 1859 la Reina el va nomenar Protector de l’Església i de l’Hospital de Montserrat, a Madrid, i President del Monestir de l’Escorial. Des de la seva arribada, es va convertir en l’home de confiança dels Nuncis, per això, una de les seves preocupacions va ser dotar Espanya de bisbes idonis i apostòlics. Va fundar l’Acadèmia de Sant Miquel, associació que va aglutinar intel·lectuals, literats i artistes, tant eclesiàstics com seglars, per a evangelitzar a través de la cultura. A nivell espiritual, va aconseguir un grau molt alt de configuració amb Crist missioner, que s’ha expressat especialment en la seva vivència eucarística i en el seu perdó i amor als enemics (cf. Aut. 694, 825).

El seu alt grau de vida mística, no li va impedir ocupar-se dels assumptes materials que la missió apostòlica li exigia; al contrari, cada gràcia espiritual el comprometia més a aprofitar el seu talent pràctic en les tasques apostòliques. En realitat, el P. Claret va ser un místic de l’acció. El seu pelegrinatge al santuari de Guadalupe es va desenvolupar en un viatge emprès amb el propòsit de vetllar pel bon funcionament de les propietats del Reial Monestir de l’Escorial. La Reina li va encomanar la cura i la direcció d’aquest antic cenobi que es trobava en una situació deplorable. Durant nou anys, el P. Claret va aconseguir convertir-lo en un focus d’irradiació espiritual i cultural. Va posar en marxa diverses institucions: una Corporació de Capellans, una Escolania, un Col·legi de Segon Ensenyament i any de preparació a la universitat, un Seminari Supra-diocesà i va iniciar l’establiment d’una Facultat de Lletres. A més es va ocupar personalment de la recuperació material i econòmica de l’immoble i les seves possessions (4).

Per poder cobrir les despeses que suposaven totes aquestes activitats, es va dedicar a millorar la descurada administració de les múltiples possessions del monestir. Si abans de l’arribada del P. Claret  els comptes eren deficitaris i el monestir necessitava subvencions de la Casa Reial (5), després, a més de cobrir les despeses de manteniment de l’edifici i de les obres apostòliques, aportava una bona quantitat a la Tresoreria Reial. El P. Claret havia nomenat un procurador, però no va deixar de visitar personalment les finques del Monestir. Aquesta va ser la raó del seu viatge exprés a Extremadura. Abans, al desembre de 1866, havia passat per aquelles terres acompanyant la Reina en el seu viatge a Portugal. En canvi, al maig de 1867, el P. Claret va venir a supervisar les deveses dels Guadalupes i de l’Espadañal. Les primeres estan situades a Valdecaballeros, Alia i Castilblanco (Badajoz). Les segones, a Navalmoral de la Mata (Càceres). Hi havia rebut queixes que un administrador estava descuidant la productivitat de les terres i que no estava sent just amb els treballadors. El P. Claret, malgrat la seva escassa salut, va emprendre aquell viatge, acompanyat del vice-president de l’Escorial, el sacerdot D. Dionisio González, i del germà d’aquest, D. Ildefons, que s’ocupava d’algunes qüestions administratives. Enmig de la visita a les dues deveses, el P. Claret va arribar al monestir de la Mare de Déu de Guadalupe convertint aquell viatge administratiu en una peregrinació missionera.

  1. Les petjades d’una peregrinació memorable

La visita de Sant Antoni Maria Claret a Guadalupe està prou documentada. Comptem amb una notícia publicada en un diari de la capital de l’època i amb la breu crònica que D. Ildefonso González, germà del vicepresident de l’Escorial, va escriure durant tot el segon viatge de l’Arquebisbe a Extremadura. Hi ha diversos articles sobre aquest tema que, encara que van ser publicats molts anys després, ofereixen informació de primera mà. Posteriorment, diversos historiadors s’han referit a aquest succés. Entre aquests últims, val la pena de destacar el treball exhaustiu del claretià Federico Gutiérrez, que, en la seva obra San Antonio Maria Claret en Extremadura, va dedicar moltes pàgines a recollir la documentació existent i presentar els detalls d’aquesta memorable peregrinació.

La crònica escrita per Ildefonso González sintetitza en poques paraules els fets més importants de la visita; per això, la transcrivim: «20.- Sortim a les vuit, el senyor Claret amb un pollí, nosaltres amb cavalls. A les cinc a casa d’un guarda, i allà dormim. Va predicar. / 21.- Vam anar a casa de D. Francisco, filipí i ric; era sacerdot i ens van ensenyar totes les joies de la Mare de Déu de Guadalupe. Se’ns van portar bé. / El 22, a dos quarts de vuit, vam sortir i ens esperava a la sortida una parella de guàrdies que ens va acompanyar tot el viatge … ».

El P. Claret i els seus acompanyants, procedents de Castilblanco, van arribar a Guadalupe el dilluns 20 de maig de 1867 a la tarda. Crida l’atenció que el Missioner entrés com Jesús a Jerusalem, muntat en un senzill pollí. El caràcter imprevist de la visita es va notar en el fet que l’Ecònom de la Parròquia, P. Benito Díaz Calero, monjo exclaustrat de Sant Jerónimo el Real de Madrid, no en va tenir notícia  i, per això, no va poder rebre els il·lustres hostes a la casa parroquial. Es van allotjar durant la primera nit a la casa del guarda del Dehesón, D. Francisco Guerrero. En canvi, l’endemà, el P. Francisco Vázquez els va portar a casa seva. Aquest últim sacerdot era un agustinià  recolet exclaustrat que havia estat missioner a les Filipines i havia tornat al seu poble natal per a passar-hi els seus últims anys. No només els va acollir, sinó que els va guiar pel Monestir i els va ensenyar els tresors artístics del Santuari i les joies de la Mare de Déu.

Tot i que el P. Claret no estava compromès a predicar, no va poder contenir el seu ímpetu apostòlic i va dirigir la seva paraula, tant dilluns 20 com al dia següent, a la població congregada a l’església. Una dada curiosa consignada per un testimoni és que l’Ecònom de la parròquia va demanar a D. Alfonso Rodríguez que fes una petita tarima perquè el Missioner la utilitzés a la trona, durant el sermó del segon dia. No era la primera vegada que, per la seva baixa estatura (1,55 mts.), Necessitava aquest mena de recursos perquè pogués ser millor vist pels fidels.

La breu visita del P. Claret amb els seus acompanyants al Monestir va  acabar al matí de dimecres 22. El cronista va deixar clar que havien estat ben tractats durant la seva estada i que van tenir companyia segura per desplaçar-se cap a Castañar de Ibor, on es dirigien per a completar el seu viatge d’inspecció de les possessions de l’Escorial.

3.1. Unes gràcies que van marcar la vida interior del Missioner

L’única nota autobiogràfica que el P. Claret va escriure sobre aquesta visita diu: «[Recordeu-vos] dels favors al Cambril de la Mare de Déu de Guadalupe. Dia 20 de Maig de St. Ber. de Sene ». Es tracta d’un full solt que conté registrades quatre breus notes per a la seva vida espiritual; l’última és la referent a la seva visita a Guadalupe. Al primer dia de la seva estada en aquesta població, el Missioner, estant en oració al cambril de la Mare de Déu bruna, va rebre algunes gràcies especials que, posteriorment, es proposava recordar per a seguir avançant en la seva vida espiritual i missionera. Malauradament no coneixem ni la data de la nota ni el contingut dels favors rebuts de la Mare de Déu.

Una pista per a imaginar quines podrien ser aquelles gràcies, la podem trobar en els propòsits que el Sant va redactar al final dels seus Exercicis Espirituals, tres mesos més tard. Va escriure: «Procuraré sempre la pau interior» (AEC, 716). En realitat, tenia molts motius en la seva atrafegada vida madrilenya per a perdre aquella pau. La situació política era cada vegada més urgent. Al juny de 1866, l’Arquebisbe havia viscut amb molta pena la Revolta de la Caserna de San Gil ja que una de les principals barricades va estar situada al costat de casa i ell va pensar que vindrien a agafar-lo i matar-lo. D’altra banda, la presidència de l’Escorial li va implicar moltes intrigues, calúmnies i traïcions. Hi havia renunciat diverses vegades, però la Reina no li permetia que quedés lliure.

Enmig de tota aquesta situació, no és difícil de pensar que la seva trobada amb la Mare de Déu de Guadalupe fos per al P. Claret motiu d’una renovada confiança en el Senyor, que és la font de la veritable pau interior.

El P. Claret havia visitat molts altres santuaris marians a Espanya: Montserrat, el Pilar, Covadonga, etc., però no tenim constància que hagi escrit alguna cosa semblant com a resultat d’aquelles visites. Al juny de 1868, quan es refereix a les seves visites a l’ermita de Fucimanya, situada a uns cinc quilòmetres del seu poble natal, va escriure a la seva germana Rosa: “No poques vegades em acordo de les visites que feia amb tu a l’esmentat Santuari … a visitar la santa imatge de Maria Santíssima, de qui sempre he rebut tants i tan singulars favors “(EC, vol. II, 1264). Només en aquest primer santuari, al qual va visitar durant la seva infància i al qual va tornar en diverses ocasions sent missioner i bisbe, i en aquest últim de Guadalupe, al qual va peregrinar un any i mig abans de sortir exiliat, va fer referència a favors especials de la Mare de Déu.

3.2. Unes gestions que van marcar la història del Monestir

El monestir de Guadalupe, quan el P. Claret hi va arribar com a pelegrí, es trobava en total abandó. Com bé saben, la invasió dels francesos, l’exclaustració temporal de 1822 i la supressió dels ordes religiosos el 1835, van conduir al monestir al súmmum de la seva decadència. L’església es va salvar de la desamortització per la seva condició de parròquia. En poc temps la negligència i la subhasta d’edificis i estris, van submergir al Monestir en una situació ruïnosa.

A les notes de Juan Rodríguez sobre la visita de Claret, es diu que aquest havia quedat admirat de veure el que hi havia, perquè, tot i haver llegit i sentit alguns comentaris sobre el Santuari, mai no va creure que fos tant. Més endavant, va afegir: «Va dir que parlaria amb la Reina detingudament sobre aquest cèlebre Santuari i que es fes una exposició. Es va fer i es va remetre, la qual va ser lliurada a S. M. que la va llegir; però com que  no s’hi determinava ni es demanava res, va dir S. M. a l’esmentat senyor que es demanés; que si no es concedia tot, seria una cosa; i si no ara més endavant; i es va contestar a això demanant al Patronat Reial, carretera, més culte, etc. ». El mateix cronista afirma que al cap de poc van arribar comunicacions del Govern a l’alcalde i al Capellà sol·licitant un inventari de les preciositats i monuments artístics que existien en el Convent i el Santuari. Com que els habitants del poble estaven escarmentats de promeses sense complir, van decidir enviar una comissió que parlés personalment amb el P. Claret per a saber si les gestions que es venien fent eren fruit de la seva intervenció. En trobar una resposta positiva, la comissió va enviar un telegrama que deia: «Senyor Alcalde. D’objecte d’arts i carretera, bé ». El poble va quedar més tranquil. Llàstima que, amb l’explosió de la Revolució Setembrina, totes aquelles gestions van quedar paralitzades durant un temps. No obstant això, la intervenció de l’Arquebisbe va quedar molt ben reflectida en les línies d’un historiador actual del Monestir, Sebastián García, que afirma: «Des Guadalupe va portar a la Cort d’Espanya la seva  personal impressió de decadència i la seva ruïna i la seva influència per a aconseguir la desitjada restauració».

Com veiem, aquesta trobada entre el P. Claret i la Mare de Déu de Guadalupe va marcar la vida del Missioner i la història de la recuperació d’aquest Monestir. Amb motiu de les Noces d’Argent de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Guadalupe, al 1953, Félix Granda va modelar el nou Tron de la Mare de Déu i entre els preciosos esmalts que recorden les il·lustres visites rebudes per la Verge, figura la de l’Arquebisbe missioner.

Que nosaltres, com el P. Claret, també prenguem consciència de la proximitat de la Mare de Jesús, que ens ajuda sempre en el nostre camí de seguidors del seu Fill. Alhora, comprometem-nos davant de la Mare de Déu de Guadalupe perquè aquest Santuari segueixi sent un focus de fe i de cultura que il·lumini la Hispanitat.

Reial Monestir de Santa Maria de Guadalupe, 11 octubre de 2017.

P. Carlos Enrique Sánchez Miranda, CMF.

Director del Centre d’Espiritualitat Claretiana de Vic

 

 

 

 

1 L’esmentat  “encomendero”, en agraïment a la Mare de Déu per haver-lo lliurat de l’execució d’una injusta condemna a mort, va manar tallar una rèplica de la imatge original d’Extremadura i la va portar al Perú. Va bastir una senzilla ermita que aviat es va convertir en un santuari i al centre d’irradiació del cristianisme per aquelles terres. Ja al 1560, van començar els primers pelegrinatges des de diferents poblacions; als quatre anys, es van establir allà els religiosos agustinians, que van realitzar una admirable tasca evangelitzadora (Cf. R. VARGAS UGARTE, Historia del culto a María en Iberoamérica y de sus imágenes y santuarios más célebres, vol. II, Madrid 31.956, 99 -103).

2 Ser missioner apostòlic per al P. Claret significava: «Ser continuador de la missió de Jesucrist, el Fill enviat pel Pare, i la dels Apòstols, enviats per Jesucrist a tothom per a fer conèixer Déu com a Pare i suscitar el seu Regne mitjançant l’anunci de l’Evangeli »(JM VIÑAS, La “Misión apostólica” de San Antonio María Claret, en A. CLARET, Autobiografia i escrits complementaris [a partir d’ara, se citarà com a AEC], Buenos Aires 2008, 5) .

3 El mateix P. Claret va expressar la seva insatisfacció dient: “Veig que no tinc el tarannà de cortesà ni de palatí; per això, haver de viure a la Cort i ser contínuament a Palau és per a mi un martiri continu”(Autobiografia del Sant [= Aut], 620). Més endavant, dirà: “Sempre sospiro per sortir-ne. Sóc com un ocell engabiat, que va recorrent les barretes per veure si es pot escapar; així rumio per veure si en puc sortir “(Aut, 621).

4 Cf. S. BLANC,  El Escorial bajo la presidencia del P. Claret. Diez años de vida exuberante en el Monasterio (1858-1868): 226 (2013) 127-176.

5 Testimoni de D. Antoni Barjau en Procés Informatiu de Vic, sessió 22.

6 Cf. La Correspondència, Madrid, diumenge 26 de maig de 1867, 3. El corresponsal s’equivoca en afirmar que el P. Claret havia sortit de la Cort per anar expressament al Monestir de Guadalupe i en indicar que la data va ser el 26 de maig de 1867, dia en què realment el P. Claret va retornar a Madrid de tot el seu viatge a Extremadura (cf. F. GUTIÉRREZ, San Antonio María Claret en Extremadura, Madrid 1994, 355-358).

7 Aquesta ressenya d’aquests comentaris va ser publicada per primera vegada a J. POSTIUS, Puntualitzando el viage a Extremadura: Iris de Paz 44 (1927) 845-847, 886-887. També reproduïda a C. FERNÁNDEZ, El Beato Padre Antonio María Claret, Madrid [1947], vol. II, 108-109.

8 Cf. A. QUIRÓS, El V. P. Claret en tierras extremeñas: Iris de Paz 44 (1927) 685-688; E. MEDIAVILLA, El Venerable Claret y Ntra. Sra. De Guadalupe en Extremadura en mayo de 1867: Iris de Paz 46 (1929) 301-302; E. ESCRIBANO, San Antonio María Claret y el Monasterio de Guadalupe: El diari Hoy, Badajoz, dijous 22 de novembre 1951, núm. 5.941, columnes 5-7; transcrit a F. GUTIÉRREZ, o.c., 355-358. En aquest últim article, l’autor presenta les notícies de la visita escrites per D. Juan Rodríguez Cano, fill de l’últim argenter dels Pares Jerònims, antic alcalde de Guadalupe i testimoni presencial dels fets.

9 Cf. S. GARCÍA, Guadalupe, siete siglos de fe y cultura, 114; [J. F. PRIM], Los Santos en Guadalupe. El beso de un Santo a nuestra Señora de Guadalupe: El Monasterio de Guadalupe, gener-febrer 1960, núm. 525.

10 Cf. F. GUTIÉRREZ, o.c., 349-366.

11 C. FERNÁNDEZ, o.c., vol. II, 108.

12 Cf. S. GARCÍA i F. TRENADO, Guadalupe: historia, devoción y arte, Sevilla 1978, 201 ss, citat a F. GUTIÉRREZ, o.c., 352.

13 Manuscritos del P. Claret, vol. II, 64, a l’Arxiu General de la Congregació Claretiana i còpia al Centre d’Espiritualitat Claretiana de Vic.

14 Al juliol de 1867, va escriure al seu amic D. Pal·ladi Currius: «Jo francament li dic que ja estic fart amb vuit anys de persecucions per aquest maleït Escorial» (JM GIL, Epistolario de San Antonio María Claret [= EC], vol . II, Madrid 1970, 1183). A l’agost de l’any següent, quan la Reina ja li havia acceptat la renúncia i veia que ningú no accedia al càrrec, va escriure al seu amic D. Dionisio González: «Sembla que l’Escorial és el poltre per a turmentar els que l’han de cuidar» (EC, vol. II, 1290).

15 És significatiu que a la nota en la qual es proposava recordar els favors rebuts indiqués que el 20 de maig se celebrava la memòria de Sant Bernardí de Sena, frare franciscà i gran predicador italià dels segle XIV i XV, que va haver de superar molts obstacles per a poder realitzar la seva missió apostòlica. Claret recordava que el dia d’aquella memòria la Mare de Déu l’havia premiat amb els seus favors per a continuar amb fidelitat la difícil missió que l’Església li havia encomanat de realitzar a Madrid.

16 Cf. S. GARCÍA i F. TRENADO, Guadalupe, cita de fe y arte, Barcelona 1975, 15 ss.

17 Cf. E. ESCRIBANO, o.c., transcrit a F. GUTIÉRREZ, o.c., 356.

18 Ib.

19 id., 357.

20 S. GARCÍA, o.c., 114.