“Com que sempre anava a peu, em feia amb traginers i gent ordinària, per tal de poder parlar amb ells de Déu i instruir-los en coses de religió, de manera que tant ells com jo passàvem insensiblement el camí amb molt de consol” (Aut 461).

QUALSEVOL MOMENT ÉS OPORTÚ

Quan Claret fou nomenat confessor reial, es desfogà així en una carta a un amic: “Jo! Confessor de la Reina?… Deixeu-me a mi per a confessar illetrats i morrions, ja n’hi ha d’altres per a confessar Reines” (EC I, p. 1334s).

Claret va estar profundament marcat per la coneguda dita de Jesús “l’Esperit del Senyor és sobre meu, perquè m’ha ungit i m’ha enviat per a dur la Bona Nova als pobres” (Lc 4,18). Ho medità i ho escriví repetides vegades, fixant-se no tan sols en el ser enviat i en el caràcter consolador del missatge, sinó també en els pobres com a destinataris. Aquesta praxi de catequitzar la gent senzilla, adoptada en els seus anys de Catalunya, la va continuar també d’arquebisbe a Cuba (1851-1857): “Amb l’ajuda del Senyor vaig tenir cura dels pobres. Cada dilluns de l’any… aplegava tots els pobres de la població on em trobava, i… els donava una pesseta a cadascú, però abans jo mateix els ensenyava la doctrina cristiana… El Senyor m’ha donat un amor entranyable als pobres” (Aut 562).

El text autobiogràfic que meditem avui ens deixa, juntament amb aquest missatge d’amor als pobres, la crida a aprofitar qualsevol oportunitat d’evangelitzar. Algun cop, entre els seus propòsits d’exercicis espirituals, Claret formula el de “no perdre ni un minut de temps”. Tot el dedicà a l’evangelització, de manera que, quan va haver d’enllitar-se unes setmanes amb motiu de l’atemptat sofert a Holguín (Cuba, 1856), es dedicà a idear nous mitjans d’apostolat: fou aleshores que li vingué la idea de fundar l’Acadèmia de Sant Miquel, organització de seglars per a evangelitzar el món de la cultura. La seva inquietud s’orientava a cultes i incultes. Sempre va fer honor al seu lema episcopal “l’amor de Crist ens empeny”; ho va copiar de Pau (2Cor 5,14), un altre “boix” de l’evangelització.