“Feu i procureu al vostre proïsme tot el bé possible, espiritual i corporal, temporal i etern: i, quan no us sigui possible procurar-, desitgeu-li ben bé, encomanau-lo a Déu i compadeixeu-vos d’ell. Potser ell no us agrairà; no importa, ja us ho agrairà Déu”

(Carta ascètica … al president d’un dels cors de l’Acadèmia de Sant Miquel. Barcelona 1862, pàg. 12).

DESVIURE’S PELS ALTRES

“Més fets i no tantes paraules”. Les felicitacions que els uns als altres ens desitgem sovint són bones paraules, sonen bé però no resolen els problemes. Què m’importa que el meu veí hagi tret la rifa, quan jo segueixo tan pobre com sempre? De poc ens serviria que Jesús hagués ressuscitat Llàtzer si la mort fos la meva fi. Però Jesús ressuscita Llàtzer i fa tants miracles per indicar que el seu poder salvador és per a tothom. Ningú no queda marginat de l’amor de Jesús. Ell, com a fill de Déu, té poder, dóna la seva gràcia per a convertir el nostre cor, i per a rebre la seva salvació. La gràcia de Déu no deixa de tocar el cor de cada home.

Com a deixebles de Jesús, nosaltres no podem negar la nostra ajuda, per pobre que sigui, a qui ho necessiti; però no podem obligar a acceptar-la, com tampoc obliga Jesús ningú a creure en ell, a acceptar el seu amor i la seva oferta de salvació. Tantes vegades ens sentim impotents per a ajudar el proïsme a resoldre el seu problema, a fer-li costat perquè pugui canviar d’actitud, o que no es tanqui a la llum de l’Evangeli! Si veritablement volem el bé de les persones, només ens queda un recurs: l’oració, demanar a Déu nostre Senyor que la seva gràcia toqui el cor d’aquells pels quals preguem, conscients que ell respectarà la seva llibertat, però segurs també que l’Esperit Sant té mil camins, mil maneres de trencar el gel del cor humà, i obrir-lo a la gràcia de Déu.

Creus en el poder de l’oració? Què demanes per aquell pel qual reses: la llum de l’Esperit Sant i la conversió, la fidelitat a la voluntat de Déu, força per a superar la prova? O reses només per obtenir beneficis materials o satisfer els teus interessos?