Efren Limpo Lo, cmf

Ho havia sentit moltes vegades. Els Claretians són missioners que van a llocs on altres no hi gosarien anar. Un llançament promocional intel·ligent en un fullet publicat al tauler d’orientació de la nostra escola. En aquest moment, ja m’havien acceptat per unir-me al seminari redemptorista després de la meva graduació. No obstant això, per alguna misteriosa raó, vaig arribar al Seminari de Claret l’estiu de 1995. Allà, em van presentar la persona de Claret a través de l’estudi de la seva Vida. Més encara, ens van parlar de l’Ideal que s’havia proposat i que contenia el caràcter definitori d’un missioner claretià escrit pel mateix Claret: alegria a les privacions, benvinguda als sacrificis, alegria en ser humil i gloriar-se en els turments i persecucions. Això és de debò? Qui són aquestes persones? No vaig poder evitar ser escèptic sobre això. Al meu entendre, o són molt audaços o incurablement bojos. Renuncien a la seguretat, la comoditat, el control i el preciós regal que posseeixen: les seves pròpies vides.

 

Al llarg dels anys, he tingut la sort de conèixer Claretians que eren realment audaços, apassionats, arriscats, pioners i decidits missioners. Històries reals de missioners que treballen en missions difícils com Basilan i Zamboanga van edificar i van confirmar la meva vocació. Em vaig educar d’aquesta manera, i això va atreure la imaginació de la meva jove vida. Estava encantat de ser Claretià i la perspectiva d’una aventura vital era deliciosament atractiva. Vaig tenir el privilegi d’estar sota la tutela del respectable P. Emilio Pau en els vells temps de Bunguiao. Allà també vaig conèixer el P. Rhoel Gallardo tot just uns mesos abans del seu segrest a l’illa Basilan. El seu martiri va reforçar encara més el meu desig de ser missioner. La meva primera assignació oficial va ser anar a servir a la missió de Tungawan com a assistent del P. Angel Angeles amb el P. Carles de Rivas com a superior nostre. Jo era el més jove en una comunitat de tres missioners. Aquells eren temps feliços. De fet, va ser un dels moments més satisfactoris de la meva primera vida missionera. L’absència de comoditats urbanes i la presència d’amenaces a la vida d’un dels meus germans, van avivar la meva decisió de romandre en la missió. Vaig sentir el foc i l’amor vibrant en els meus primers companys.

 

La meva fascinació per la vida missionera va créixer encara més a mesura que els destins posteriors em van portar a les pàgines del P. Eugenio Herrán Pedrosa, sens  dubte, el precursor de la missió claretiana a les Illes Filipines. Històries que em van portar al període pre-fundacional, la primera expedició missionera i la decisió definitiva de quedar-se a Santa Bàrbara, la primera missió. Com qualsevol altra història antiga, subjecta a circumstàncies històriques que són pròpies d’un moment en què els mitjans de comunicació no eren tan sofisticats com ara, el nostre va començar amb la troballa d’una carta gairebé extraviada. A causa de les condicions precàries esdevingudes al període posterior a la Segona Guerra Mundial, la carta escrita pel Bisbe Mariano A. Madriaga de la Diòcesi de Lingayen, Província de Pangasinan el 20 d’agost de 1945, només es va trobar quatre mesos després. La carta estava destinada a P. Esteve Emaldia, llavors Superior Provincial dels Claretians als Estats Units de la Província Occidental. Tres claretians van ser enviats: el P. Ramon Catalán, el P. Arcadio Hortelano Martín i el P. Thomas Mitchell.

 

Els pioners van desembarcar el 26 de desembre de 1946 al port de Manila. Van romandre alguns dies a la residència dels Pares Benedictins del Col·legi de Sant Beda. La primera carta enviada des de Filipines als Estats Units sobre la nova fundació va ser escrita pel P. Ramon Catalán el 14 de gener de 1947. En la seva narrativa el P. Ramon Catalán va descriure la seva realitat com una “desolació Real”. Tal descripció incloïa llits aptes per a presos, sense matalassos, sense aire condicionat, sense llums, sense electricitat i sense nevera. Tenien 6 cadires atrotinades, [prestades], i a més, no hi havia aigua corrent. Havien d’anar a buscar i emmagatzemar aigua en llaunes cada dia. L’església de Santa Bàrbara era buida, sense adorns, sense espelmes, i ni tan sols vi per a celebració de la missa. Tots ells van suportar com a veritables fills del Cor de Maria, impàvids i disposats a acollir sacrificis, a delectar-se en les seves privacions. L’església de Santa Bàrbara va quedar en molt mal estat a causa de la guerra. El sostre estava ple de forats de trets i quan el sol brillava alt, semblava una cúpula estrellada des de l’interior. Les parets de l’església també van patir greus danys, l’altar es veia molt primitiu i polsegós com una casa habitada amb segles d’antiguitat. Parlant del seu menjar diari, el P. Hortelano Martin afegia que s’han d’acontentar amb el poc [productes enllaunats] que han portat dels Estats Units i comptar amb la reconfortant ajuda de la seva imaginació personal. No hi havia mercat a prop i no tenien un cuiner regular. No van tenir un sol àpat decent, excepte durant els dos primers dies en què persones amables van portar i van compartir amb ells menjar preparat de casa seva. La resta dels dies només menjaven arròs sec bàsic per esmorzar, dinar i sopar. La Salutació a la Congregació de 12 pàgines bellament escrit pel P. Hortelano Martin reflecteix històries que palesaven l’abast de la seva situació a Santa Bàrbara. Mostra com els primers missioners van passar per les penúries de la nova missió mentre encara podien brindar per la seva vida, per la seva vocació i per la Congregació que han estimat sense reserves.

 

Aquestes són les històries que reflecteixen la vida missionera en tots els seus avatars i triomfs. Històries que van donar testimoni dels ideals establerts pel P. Claret en la seva definició de missioner. En el primer arravatament de dolor, podrien haver optat per lamentar-se i anar-se’n, però no ho van fer. Van plantar cara, literalment, a cada tempesta perillosa, a cada unça de dolor i a cada centímetre d’incomoditat fins a la prova més fosca i implacable que mai haguessin experimentat. Aquestes són les històries que es van quedar amb mi perquè significaven alguna cosa. Els Claretians van tenir moltes oportunitats de tornar enrere, només que no ho van fer. Van seguir avançant perquè s’aferraven a alguna cosa de molt més valor. Es van mantenir fidels al que el P. Claret prescriu.

 

Aquestes històries dels nostres missioners pioners no seran simplement un fòssil glorificat d’una època passada, sinó un desafiament viu i palpitant per a mi. Les seves històries evoquen no només sentiments de profunda admiració per la seva capacitat de resistència, sinó també una fidelitat edificant a la seva crida missionera. El P. Arcadio Martin va acabar la seva Salutació amb la indicació particularment sorprenent que per ser fidel a la vocació missionera, un ha de mantenir encesa la llum lliurada pel P. Claret. Vaig conèixer Claret a través dels nobles exemples dels seus missioners. La llum ens ha estat lliurada. Ara és el nostre torn de portar-la i mantenir la flama encesa.

 

Ser missioner és genial. I com la majoria de les grans coses, exigeix ​​un gran amor. Només l’amor sosté els moments de dolor d’una vida lliurada als altres. Ser Claretià no és diferent. Perquè és una existència alimentada i encesa per l’amor. Quan els nostres cabells es tornin blancs, la nostra pell s’arrugui i es taqui, quan la nit i el dia s’esvaeixin; només quedarà l’amor. L’amor ens impulsa més enllà de l’aventura, més enllà dels somnis, més enllà del que ens és conegut, més enllà dels desigs innocents dels nostres anys tendres.

 

 

P. Efren Limpo Lo, CMF

 

El P. Efren Limpo Lo, CMF és missioner Claretià de Filipines. Es va graduar en Sagrada Teologia a la Universitat Pontifícia de Comillas de Madrid i va obtenir la seva Llicenciatura en Teologia a la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma. Exerceix el càrrec de Secretari Provincial i Arxiver de la Província.