El dia 27 de Novembre de 2019, a quarts de vuit de la tarda, va tenir lloc la presentació del llibre “Las misiones populares del Pare Claret en Catalunya entre 1840 i 1850. Un camino de evangelización en tempos de crisis”; publicat per l’Editorial Claret, Barcelona 2019, 477 pp.

És el fruit de la tesi doctoral defensada pel P. Carlos Sánchez Miranda, cmf, a la Pontifícia Universitat de Comillas de Madrid (Espanya). És, a més, el primer volum de la col·lecció “Urgent”, dedicada a estudis sobre la figura de sant Antoni Maria Claret (1807-1870), la seva vida, missió, text i context.

Temple Romà de Vic.

Aquesta presentació va tenir lloc a la sala delTemple Romà, lloc molt important per a la història antiga de la ciutat de Vic (Osona) (s. II d.C.). També ho va ser per al P. Claret, que quan era seminarista vivia a la Casa Tortadès, situada a pocs metres, i perquè visitava els presos quan aquesta sala era part de la presó de la ciutat. Aquesta sala s’ha convertit, des de fa molts anys, un lloc de conferències de caràcter cultural.

 

 

Sr. Francesc Codina, P. Ricard Costa-Jussà, cmf, P. Carlos Sánchez, cmf, Dr. Jordi Figuerola i Mn. Josep María Riba.

La Taula Presidencial estava formada per: Dr. Jordi Figuerola, historiador i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona; Mn. Josep Maria Riba, director del Museu Episcopal de la ciutat; el P. Ricard Costa-Jussà, cmf, Superior Provincial dels Missioners Claretians de Catalunya; i l’autor de el llibre, P. Carlos Sánchez Miranda, cmf.

El Provincial en la seva salutació va manifestar la importància del llibre per a la nostra Congregació. El Dr. Figuerola va presentar el context històric, polític, social i eclesial d’Espanya, en què va viure Claret. El P. Sánchez va oferir una síntesi del seu treball i resultats. I Mn. Riba va fer una aplicació a la nostra situació social i eclesial actual.

 

 

El públic present, que omplia completament la sala, asseguts i drets, va apreciar molt la competència, i fins a la amenitat, amb què la Mesa Presidencial va realitzar la seva comesa.

El llibre conté un estudi sistemàtic i exhaustiu, fruit de diversos anys de pacient i minuciosa investigació en biblioteques i arxius episcopals, parroquials i civils per tota la Catalunya en què Claret va dur a terme la seva activitat com a missioner i fundador de la Congregació Claretiana. Una obra, per tant, de la qual d’ara endavant no es pot prescindir si es vol conèixer amb profunditat aquest primer període fonamental de la vida del P. Claret on es consolida la vocació missionera de Claret; vocació que després, quan serà arquebisbe, desplegarà al llarg dels seus anys a Cuba, Madrid i tot Espanya.

Consultar el llibre