“I, qui ho hauria de dir que el dibuix que jo aprenia per a la fabricació, Déu ho disposava per servir per a la Religió! I, efectivament, m’ha servit molt per a dibuixar estampes del Catecisme i d’assumptes místics”

(Aut. 56)

TOT PER A L’EVANGELITZACIÓ

No sempre descobrim, i menys a primera vista ni immediatament, el sentit, el significat, la rellevància, el valor… d’una cosa que vàrem estudiar i aprendre o que, senzillament, potser hem de fer per compromís, necessitat o obligació… Ens preguntem, fins i tot amb raó, el per què o el per a què, però no sempre ens és donat de conèixer la resposta. Misteris de la vida! Potser hem hagut d’estudiar i aprendre algunes coses que, en un moment determinat, no ens deien res o no ens suggerien res especial. Tan sols amb el transcurs del temps hem descobert el seu sentit i valor. I potser, amb el pas del temps, hem hagut de servir-nos d’aquells aprenentatges, i coneixements… que en el seu moment ens van semblar irrellevants, sense importància, com una pèrdua de temps i energies quan hauríem volgut fer altres coses.

Oi que acostumem a dir que “el saber no ocupa lloc? Hi ha un moment per a tot i un temps per a cada cosa. Així ho digué un savi fa molts segles. Hi ha temps per a aprendre i temps de desaprendre l’après. I el que no ens és donat de conèixer i valorar avui, potser sí que se’ns concedirà demà, en un altre moment, en altres circumstàncies. No, no saps el que necessitaràs demà ni el que et convindrà conèixer, dominar, saber, tenir…

Tot ho va disposant, mica a mica, de manera imperceptible i desconeguda, aquesta mà provident de Déu, per tal de que tot tingui sentit i valor en el seu moment encara que res de tot això se’ns permeti conèixer a primera vista ni de manera immediata. I potser tan sols cap al final de la vida, en els darrers compassos de la partitura de la nostra història, quan l’existència toqui a la seva fi i arribi el moment de la recapitulació, tot adquireixi la seva veritable dimensió, la seva proporció real, la seva autèntica rellevància. També el seu sentit, el seu significat, la seva riquesa i valor.

Avui dia, què valores com a rellevant i significatiu del que vas rebre fa molts anys perquè t’ha ajudat o t’ha servit en el desenvolupament de la teva vida?