“Van ser moltes i grosses les dificultats que em va caldre vèncer i superar de la part del superior eclesiàstic i de la població per tal de poder sortir de la parròquia, però vaig poder sortir-ne amb l’ajuda de Déu”

(Aut. 121).

DESPRENIMENT PER A LA MISSIÓ

En aquesta breu informació de Claret sobre les dificultats que va haver de vèncer per anar darrere del seu ideal apostòlic, apareix una de les seves qualitats personals que més va contribuir a la seva santificació: l’art d’afrontar tota mena d’obstacles i dificultats. Li va suposar obstinació, constància i autodisciplina. Ja en la seva edat madura, quan va compondre la seva coneguda “Definició del Missioner”, Claret s’autorretratà amb tres paraules: Res no el fa enrere. L’animava de veure que també Jesús va tenir una vida plena de dificultats, menyspreus i persecucions, que va saber assumir molt convençut de la seva missió. De dificultats Claret en va trovar moltes; tenim la impressió que cada vegada que ja se sent segur i triomfador en alguna cosa, immediatament li és arrabassat i es veu obligat a començar de nou. Escrivint al P. Joan N. Llop, un antic col·laborador seu que després se’n va anar a la companyia de Jesús, Claret li diu amb gran familiaritat: “Fa algun temps que el Senyor em cria i em tracta a l’estil jesuític, és a dir, prenent-me allò que més estimo i negant-me allò que més desitjo “(EC i, p.1375).

Avui dia, l’actual sistema de vida ens fa temptadores propostes de “vida fàcil”: diners fàcils i ràpida felicitat light. Ens enganya i ens deixem enganyar. Però la vida real ens desenganya, perquè gairebé cada dia és com una cursa d’obstacles.

La proposta de Jesús en el seu Evangeli no enganya ningú. Diu que a la vida nova del Regne de Déu només tindran accés els qui facin front a les dificultats sense rendir-se. Per això, l’Evangeli ensenya que en aquest món hi trobarem dificultats i haurem de patir, però ens exhorta a tenir ànim, perquè ell ha vençut el món (cf. Jn 16, 33).

“Claret amb tu” et pregunta avui si optes per l’engany de la vida fàcil, o per la veritat de la vida del Regne que proposa Jesús.