El Senyor (…) és el camí amb el bon exemple que ens ha donat i ens dóna contínuament, anant davant de nosaltres amb la pràctica de les virtuts, fent i ensenyant; i nosaltres, si de debò som cristians, no podem altra cosa que seguir-lo i imitar-lo. Ell és la mateixa veritat, i ens l’ensenya en el seu evangeli. Finalment, és vida que ens fa viure en la vida de la gràcia si observem la seva doctrina, perquè les seves paraules que dit són per a nosaltres esperit i vida; i a més, si rebem els sants sagraments, singularment l’eucaristia, en què hi ha el pa de vida“(Carta ascètica … al president d’un dels cors de l’Acadèmia de Sant Miquel. Barcelona 1862, pàg. 21).

CAMÍ, VERITAT I VIDA

Als evangelis hi ha múltiples reclams a la conversió i a portar una vida senzilla i sincera per a aconseguir l’objectiu de la santedat. Potser el passatge que glossa Claret en el text que acabes de llegir (Jn 14,6) no ho has meditat prou. Potser no t’has adonat que és un dels textos més profunds de tota la revelació cristiana.

Convé que ho tinguis constantment a la memòria i al cor, i ho meditis sense parar, almenys una o més vegades al dia, durant la teva jornada de treball o de descans. Pots aprendre’l de memòria i fer-lo servir per a pregar, parafrasejant, més que amb la llengua, amb el cor aquestes paraules de la Beata Teresa de Calcuta, fetes oració: Senyor Jesús, dolç germà i amic: jo sé i jo crec fermament que tu ets per a mi l’amor que he de estimar, el camí que he de recórrer, la veritat que he de dir, la vida que he de viure i l’amor a qui he de estimar.

El cristià és una persona que cerca – o ha de cercar – se contínuament Déu; i el camí d’aquesta recerca és Jesús de Natzaret, que es va fer camí cap a aquest món esgarriat. Tant de bo que tu, com a creient, triïs aquest camí encertat i no d’altres camins que poden conduir-te a la perdició. El cristià és l’escollit i predestinat que té fam i set de veritat i de vida. Per a tu, i per a tot home o dona de bona voluntat, el Senyor és la veritat i la vida. No busquis la veritat i la vida allà on regna la mentida i la mort.

La teva proximitat al Fill de Déu i de Maria serà garantia d’encert, de pau i de glòria. Acosta’t al camí de l’Evangeli: hi trobaràs el camí segur, la veritat que no falla i la vida veritable: la vida eterna.