Com Jesucrist s’ha valgut dels mateixos mitjans per fer-nos el bé que Satanàs va emprar per fer mal, ha instituït l’august sagrament sota les espècies de comesti¬bles i ens diu en veritat: Mengeu, i sereu com déus. Sereu com jo, que sóc Déu i home” (Carta ascètica … al president d’un dels cors de l’Acadèmia de Sant Miquel. Barcelona 1862, pp. 29-30)

ALIMENT QUE DIVINITZA

Amb una certa flexibilitat en la lectura i interpretació de la Paraula de Déu, el P. Claret posa als llavis de Jesús aquesta bella expressió: “Mengeu, i sereu com déus. Sereu com jo, que sóc Déu i home”. Semblaria gosadia, semblaria exageració inaudita. I així és, en efecte. Però això té la seva explicació en altres paraules de l’Evangeli, precisament en la trobada de Jesús amb Nicodem, de nit i d’amagat, per no ser delatat. Aquestes són les paraules: “Déu ha estimat tant el món que ha donat al seu Fill únic, perquè no es perdi cap dels qui creuen en ell, sinó que tinguin vida eterna” (Jn 3,16). Això vol dir que “on  abundà el pecat sobreabundà la gràcia” (Rm 5,20). I això significa, doncs, que l’amor de Déu se’ns ha donat a borbollons per l’efusió de l’Esperit Sant sobre nosaltres.

Tot això es fa realitat en cada creient a la mesura del seu acostament a la font d’aigua viva, que és el sagrament en el qual es concentra aquest amor de Déu que ens va portant, a poc a poc, a l’altura de la mística: allà on el creient es fon en una abraçada d’amor i tendresa amb el Déu u i tri, que ens ha creat, redimit i santificat, i segueix fent aquesta tasca misteriosa cada dia, fins a la plena comunió, sense vels i sense ocàs, amb el nostre Déu i Senyor, que va donar la seva vida per nosaltres.

Pregunta’t si tens consciència de la teva dignitat com a cristià compromès amb Crist i amb l’Evangeli; i si realment vius “vida amagada amb Déu juntament amb el Crist” (Col 3,3), creixent dia rere dia en fidelitat.

Pregunta’t si, en la teva oració, en les teves relacions familiars i laborals, i en el teu descans, vius la teva identitat de cristià consagrat, explícites la teva fe, et mostres esperançat i practiques el manament de l’amor fratern.