“Abans de dinar diré: Senyor, menjo per a tenir forces i servir-vos millor. Abans d’anar a dormir: Senyor, ho faig per a reparar les forces gastades i servir-vos millor, perquè Vós així ho heu ordenat. Si estudio ho faig per a conèixer-vos, més estimar-vos i servir-vos i per a servir i ajudar més el meu proïsme” (Propòsits de l’any 1861, a AEC pàg. 696).

RECTITUD D’ INTENCIÓ

És veritat que la rutina és un ajut, pel fet de facilita-nos la realització del que solem fer per costum. Però també pot esdevenir un obstacle a la qualitat de la nostra vida. Per a aquesta qualitat ens cal activar els nostres desigs en relació amb allò que és bo i el que és millor i afinar les nostres intencions convertint-les en objectius per a la nostra acció, ja que “el qui no sap on va, mai no té el vent a favor”, deia Sèneca.

El pensament de Claret, que ara comentem, és el resultat d’uns exercicis espirituals ja en els seus anys de maduresa. Busca que les coses necessàries (alimentar-se, descansar, estudiar …), lluny de caure en la rutina, s’emmarquin en l’objectiu de la seva vida al servei de l’Evangeli. Encara més, intenta donar-los un valor positiu per a aquest objectiu, segons el model de Jesús, que també es va moure entre aquestes mateixes necessitats.

És cert que ha d’intervenir en això una certa disciplina penitencial, però els fruits que es van obtenint passen aviat a experimentar-se com a unitat personal serena i plenificadora. I, per a viure aquesta rectificació de les pròpies intencions, no hi ha res millor que fer-ne  pregària, súplica. Al Senyor, que no ens nega el do de l’Esperit (cf. Lc 11,14), confiem el nostre camí espiritual.

És així com es va definint el perfil de l’home apostòlic, amb capacitat de lliurament total de si en el seu temps, en les seves qualitats, en els seus afectes. És el que, com a Francesc d’Assís, a Claret i tants altres sants els possibilitava de gaudir de la irrenunciable alegria dels fills de Déu i compartir-la amb els seus germans.

Has pogut organitzar la teva vida triant i posant com a eix els valors que realment t’interessen? Quines han estat les experiències que t’han fet íntimament feliç enmig de les moltes coses i persones del teu entorn?