Me n’he adonat que el catecisme dels adults és el mitjà que dóna més fruit. Amb el catecisme se’ls treu de la ignorància, que és més estesa del que hom es pot imaginar, fins i tot entre aquelles persones que sovint escolten sermons, perquè els predicadors suposen la formació del seu auditori

(Aut. 287).

CAL FER MADURAR LA FE

Enmig de tantes activitats que travessen les nostres vides, sovint ens sentim extenuats i amb la necessitat d’aturar la marxa per a trobar espais de sentit, de trobada, de creixement i de repòs. Una de les més grans necessitats és la de descobrir moments de cultiu interior i d’una reflexió adequada.

Tot i que experimentem aquesta exigència que brota del nostre interior, no sempre trobem o afavorim els espais per a donar-li resposta. El vertigen que rodeja la nostra quotidianitat s’omple d’innombrables teories, opinions i criteris que moltes vegades van deixant sense consistència allò que alguna vegada vam rebre dels nostres pares o de la catequesi i es convertí en “l’aliment bàsic” de la nostra fe.

Aquesta situació genera crisis de fe, fins al punt que es fa necessari recomençar la catequesi, sobretot la dels adults. Les respostes que en altres temps ens van donar, ara ens resulten insuficients o inadequades. A vegades les preguntes han canviat; sorgeixen dubtes i potser arribem a pensar que fórem ingenus, o fins i tot que els nostres educadors en la fe ens van enganyar o que ells mateixos estaven equivocats.

La predicació que escoltem sovint en els nostres temples suposa, tal com diu el P. Claret en el context, una comunitat formada per persones que han assumit ser deixebles cristians. D’aquesta manera, se’ns empeny a créixer; però per a poder fer-ho és indispensable garantir la solidesa del fonament, que és Jesucrist (cf. 1Cor 3,10-15). Amb aquesta base, es podran construir vides cristianes adultes i a l’alçada dels reptes que se’ns presenten. El procés de catequesi d’adults deurà imprimir en la nostra fe un més gran arrelament en la Paraula i en la comunitat, i permetre’ns descobrir noves maneres de ser “sal i llum” en cada context en el que estiguem situats (cf. Mt 5,13-16).

Quina valoració pots fer del teu mateix camí catequètic? Has cultivat la teva formació per tal que la teva fe i les seves expressions siguin realment d’adult?