Domènec Fita, al centre. A l’esquerra Mn. Bonet, rector de la Sagrada Família (14-7-1997)

El dilluns 9 de novembre de 2020, als 93 anys d’edat, va morir el gran escultor català, Domènec Fita i Molat.

Havia nascut a Girona el 1927. Al llarg de la seva vida va mantenir una àmplia i profunda relació amb els missioners claretians.

El 1959 ja va esculpir una original imatge del Cor de Maria per l’antiga església claretiana de la seva ciutat.

El 1976 va dissenyar el tapís que presideix el temple de la Casa Natal de el P. Claret, a més d’esculpir un crucifix i una imatge del Cor de Maria.

El 1980 va treballar en la construcció i ornamentació de el nou temple claretià de Girona. D’aquest temple ressalta la acolorida vidriera de 15 metres de llarg per quatre d’ample amb l’al·legoria claretiana de l’Àngel de l’Apocalipsi a la part posterior del temple. També, criden l’atenció els múltiples detalls de la vida del P. Claret esculpits a la façana externa de l’edifici amb la intenció de recordar als passants al predicador dels pobles i ciutats de Catalunya.

El 1990 va realitzar una escultura en bronze de el sant com a escriptor i catequista per al museu claretià de Vic.

El 1997 va esculpir en pedra una imatge de tres metres del P. Claret com a missioner per a ser col·locada en la part externa de la basílica de la Sagrada Família, a Barcelona; se la pot veure al costat de la façana de la Passió. L’arquitecte Antoni Gaudí havia expressat el seu desig que l’estàtua del P. Claret fos la primera a col·locar-se a l’exterior del Temple expiatori.

Aquell mateix any, Fita va preparar un conjunt artístic en bronze per a una de les capelles laterals de la Catedral de Vic com a record dels 100 anys del trasllat de les restes del P. Claret des del monestir de Fontfreda a Vic el 1897.

Domènec Fita, al centre, en el taller del fuster Joan Tauleria (segon per l’esquerra) treballant en el sepulcre del P. Claret (1999). Fotografia feta per el P. Anton Maria Vilarrubias, cmf.

El 1998 va esculpir en pedra una estàtua del sant patró per al Col·legi Claret de Barcelona.

El 1999 se li va encarregar la remodelació de la Cripta del Temple-Sepulcre del P. Claret a Vic per convertir-la en un espai acollidor de pregària al voltant del sepulcre dissenyat per ell mateix en marqueteria. Va ser la seva última gran obra claretiana.

El 7 de maig de 2008, com a part de les celebracions del bicentenari del naixement de el sant sallentí, ens va brindar un emotiu testimoni del seu treball com a escultor claretià; encara que no va poder assistir a la Llotja de Barcelona per raons de salut, la seva ponència va ser llegida i ha quedat com a clar testimoni de la seva admiració pel sant i la seva proximitat als missioners claretians. El nostre Pare Déu certament l’ha acollit en la Bellesa que ell va intuir en aquest món i ara contempla en tot el seu esplendor i, com no, molt a prop de el P. Claret. Descansi en Pau.