“Però el que més m’entusiasma és el zel de l’apòstol sant Pau. Com corre d’una part a l’altra, portant com vas d’elecció la doctrina de Jesucrist!”

(Aut 224).

ENTUSIASME

El zel de sant Pau va ser un dels ressorts que van moure més intensament la vida apostòlica del P. Claret fins al final dels seus dies. Pau el va entusiasmar; podríem dir que es va amarar de Déu. Com a Pau, Crist a Claret li va fer perdre el son, omplint-lo de zel. El zel missioner és l’amor de Déu en forma de sol·licitud desmesurada per als altres. És l’amor de Déu “descontrolat” per un vertigen inexplicable de lliurament. El seu accent és la urgència. Cal fer el bé, fer-ho ja, fer-ho del tot bé: De la millor manera.

Té els seus efectes inconfusibles. Fa veure el proïsme d’una manera diferent i transfigurada. Tot en ell apareix bonic, fins i tot els defectes. An la seva presència arriba a sentir-se indigne … perquè l’amor veritable genera sempre humilitat. Posa ales als peus i desplega una activitat poderosa i incansable per fer-li el bé a qualsevol preu. Tan fort és la seva potència que s’arriben a canviar els hàbits de vida i allò que semblava difícil i costós es transforma misteriosament en suau i agradable. Una persona enamorada no es rendeix davant la dificultat, no s’atura a calcular temps ni béns, no l’espanta la dificultat, espera contra tota esperança … I, encara que no assoleixi els seus objectius, dóna per ben empleat el seu esforç. Ho deia sant Joan de la Creu en una frase rotunda: “L’amor no cansa, ni es cansa, ni descansa”.

Un dia el P. Claret va topar amb els escrits de sant Pau i van omplir un buit de la seva ànima. Des d’alehores Pau va ser mestre i amic de Claret. No era un personatge de ficció. Va poder sentir-lo amb l’oïda del cor. I, com Pau, va freqüentar l’amistat amb Crist a casa seva, que és l’Església.

Per què no proposar al lector d’aquestes línies que es prengui la molèstia de llegir una de les cartes de sant Pau? I per què no convidar-lo a que, en fer-ho, reculli alguna de les frases que més el “toquin”? No se’n penedirà pas.